Κατάλογος Ιστοριών

Μπενβενιστε Ιακωβ

Η Ιστορία του Μπενβενιστε Ιακωβ

Ο Ιακώβ Μπενβενίστε γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1925 στη Θεσσαλονίκη. Ζούσε με τους γονείς του, Ιωσήφ και Ρικέτα, στην οδό Κασσάνδρου 7. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1941 – 1942 φοιτούσε στη Δημόσια Εμπορική Σχολή. Από τα αρχεία του σχολείου γνωρίζουμε ότι στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, 53 Εβραίοι μαθητές φοιτούσαν στο σχολείο αυτό, ωστόσο μόνο οι 6 κατάφεραν να επιβιώσουν. Ο Ιακώβ ήταν ένας από αυτούς.

Στις 5 Απριλίου του 1943, 7η αποστολή, εκτοπίστηκε από τη Θεσσαλονίκη μαζί με την οικογένειά του. Πέντε μέρες αργότερα έφτασε στο Άουσβιτς. Κατά την είσοδό τους στο στρατόπεδο, 537 άντρες και 246 γυναίκες κρίθηκαν ικανοί για εργασία. Ο Iακώβ έγινε ο αριθμός 114168.

Αργότερα εκτοπίστηκε στη Βαρσοβία, στο Νταχάου και στο Μάλντορφ – Βαλντλάγκερ. Τον Απρίλιο του 1945, απελευθερώθηκε και έζησε για λίγο καιρό στο στρατόπεδο εκτοπισθέντων στο Φέλνταφιγκ. Δύο χρόνια και πέντε μήνες μετά από τον εκτοπισμό του από τη Θεσσαλονίκη, ο Ιακώβ επέστρεψε στη πόλη του ως ο μοναδικός επιζήσας της οικογένειάς του. Με την επανεγγραφή του στην Εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, δήλωσε τον εαυτό του ως μαθητή της Δημόσιας Εμπορικής Σχολής. Σύντομα έφυγε από την πόλη και έζησε στο Ισραήλ.